Var kommer namnet Globen ifrån?

Var kommer namnet Globen ifrån?Globen är en av de största och mest välkända symbolerna i Stockholm. Även om byggnaden inte har funnits särskilt länge (med historiska mått mätt) är den en lika självklar del av Stockholms skyline som stadshuset. Här samlas månatligen tusentals människor för olika typer av evenemang. Om det inte är en hockeymatch, kan det till exempel vara en rockkonsert.

Liknar en jordglob

Den sfäriska formen som Globen har är unik i sin storlek som byggnad. Namnet globen härrör till detta på många sätt. Det faktum att den i hög grad påminner om en jordglob, kan till exempel tolkas som att det är en plats för människor från världens alla länder och kulturer att mötas.

Bytt namn

Den andra februari 2009 annonserade Globe Arenas Stockholm i ett pressmeddelande att byggnaden skulle byta namn till Ericsson Globe. Det här var då resultatet av ett samarbete mellan Globe Arenas och Ericsson. Från Ericssons sida var samarbetet i hög grad symboliskt och skulle markera att det är Stockholm som är företagets hemstad. Då byggnaden är en stor ikon för staden är detta givetvis något som ger Ericsson stor exponering – inte bara i Stockholm, utan även i rikstäckande radio, tv och andra medier.

”Kommer alltid heta Globen i folkmun”

Namnbytet gällde endast det formella. En talesperson för Globe Arenas uttryckte i samband med namnbytet att Globen alltid kommer att Globen i folkmun. Han menar också att ”Globen” är ett bra namn, medan han dock påpekar att det framöver kommer att stå ”Ericsson Globe” på biljetter, affischer och i andra mer formella sammanhang. För konsertbesökare eller sportfans kommer Globen dock alltid att kallas för Globen, snarare än ”Ericsson Globe”.

Vet mer om Globen

Även om historian kring Globens namn är intressant, finns det mer roliga fakta och historier kring globen. Visste du till exempel att…

  • Byggnadens volym uppgår till 605 000 kubikmeter?
  • Det hålls mindre konserter, mässor, konferenser och andra liknande arrangemang i sidobyggnaden Annexet, men att den ursprungligen var tänkt för att rymma ishockeyträningar?
  • Tv-profilerna Filip och Fredrik har publikrekordet på arenan? Detta när 16 592 besökare såg deras 200:e inspelning av sin podcast år 2014.
  • Globen invigdes den 19 februari 1989?
  • Globen är världens största byggnad i sfärisk form?
  • Längs Globen sida finns Skyview, som tar besökare upp till toppen?
  • Globen har kapacitet på 16 000 åskådare vid konserter? Vid Ishockey matcher är siffran 13 850.
  • Till skillnad från till exempel Tele2 och Friends Arena, är det ingen sportklubb som har Globen som hemmaarena? Detta från och med hösten 2008.