Tele2 Arena


Tele2 Arena är en multifunktionell arena nära Globen och ligger i Johanneshov strax söder om Stockholms innerstad och är under uppbyggnad. När den är färdig kommer den att användas främst för konserter och fotbollsmatcher och stå som värd för hemmamatcher i Allsvenskan för fotbollslaget Djurgårdens IF och i Superettan för laget Hammarby IF. Arenan kommer att ha en kapacitet på 30 000 åskådare för fotbollsmatcher och dess faciliteter uppfyller kraven i FIFA och UEFA för att anordna internationella matcher och turneringar.Tele2 arena nära Globen

Med en maximal kapacitet för upp till 40 000 personer och ett öppet och stängningsbart tak är arenan också planerad för att vara värd för konserter, ridsport, motorsport, issporter, banketter, utställningar, företagsevenemang och aktieägarmöten.

Kostnaden har beräknats till 2,7 miljarder kronor inklusive mark och ett nytt parkeringsgarage under arenan. Kostnaden balanseras mot intäkter från försäljning av byggrätter och uthyrning av operatören som kommer att arbeta på arenan. Finansiering kommer mestadels att täckas genom försäljning av mark, främst partiet där Söderstadion för närvarande ligger och tillhörande byggrätter för kommersiella lokaler. Ägaren är Stockholms stad via dotterbolaget SGA Fastigheter AB.

Arenan var planerad att vara värd för 2013 års IIHF World Championship. Dock har konstruktionen försenas och arenan kommer inte att avslutas förrän i juli 2013, två månader efter VM. Inledningsvis var avsikten att arenan skulle arrangera finalen i Svenska Superligan, men efter fördröjningen, beslöts att finalen i 2013 och 2014 skulle flyttas till Malmö Arena. Det är också beslutat att Tele2 Arena kommer att vara den nationella arenan i svensk speedway.