Skyview

Vad är bästa sättet att se stora delar av Stockholm? Åka på guidad busstur eller köpa dagskort på kollektivtrafiken? Knappast. Att åka med SkyView upp på toppen av Globen är inte bara det enklaste sättet att få översikt över huvudstaden. Det är även ett av de mer häftiga sätten.

Vad är Skyview?

Sedan 2010 har det varit möjligt att åka 130 meter upp på Globen. sevärdhet nära GlobenDetta i en av de två specialkonstruerade gondoler som rymmer 16 personer var. Resan tar ca 20 minuter och ger en otrolig utsikt och även om den inte går lika fort som attraktionerna på Gröna Lund är det många som får en hissnande känsla i magen.

Biljetter

Bästa alternativet är att förboka turen. För även om de går flera gånger per dag så blir det lätt kö. Detta inte minst under högsäsong (sommar). Bokning sker via bokningssidan och sedan skriver man ut biljetten själv. Har man inte möjlighet att skriva ut kan man ta med sig ordernumret och få biljetten utskriven på plats. Bokning kan även ske via telefon på 0771-811 000.

Möjlighet finns även att köpa presentkort som kan lösas in online, via telefoncenter eller i kassan.

Pris

För barn under 12 år och pensionärer kostar det 100kr medan vuxna får betala 150kr. Det är även möjligt att ta med rullstol. I detta fall är det vuxenbiljett som gäller. För de som enbart vill åka med få utvalda vänner eller familj finns möjligheten att boka hela gondolen för 2100kr. Kanske ett sätt att fira en 50-årsdag eller en bröllopsdag. Extra guldkant på resan kan beställas då det är möjligt att boka en champagneflaska till avgång. En liten flaska kostar 399kr och en stor 825kr.

Ett obehagligt stopp

Att fastna i en liten gondol ca 50 meter ovanför marken är en mardröm för många. Men det var vad en grupp på 15 personer fick uppleva i juni 2010. I 45 minuter var de instängda i gondolen innan räddningstjänsten lyckades få ut dem.

Orsaken att det dröjde så länge var att brandförsvaret inte har någon så lång räddningsstege. Lösningen fick istället bli att köra upp den andra gondolen i jämnhöjd med den stillastående gondolen. Därefter fick passagerarna sakta men säkert ta sig över till den nya gondolen via en temporär bro. Passagerarna behövde visserligen inte krypa mer än några meter för att nå den andra gondolen men många upplevde detta som mycket obehagligt. När de väl nådde säkerheten i gondolen kunde de åka ner 50 meter och få fast mark under fötterna.

Det skulle inte dröja mer än ett år förrän det blev stopp igen. I mars 2011 fastnade ännu en gång en gondol och nu 30 meter upp i luften. Denna gång fanns det en ramp att ta hjälp av, som specialtillverkats till om detta skulle ske. Rampen användes på samma sätt som vid tidigare stopp och ca 60 minuter efter att den stoppade kunde passagerarna nå mark.

Historien bakom SkyView

Hur kan man göra för att öka antalet besökare till Globen under tiden då det inte är konserter eller andra framträdanden där? Det var frågan som Ulf Larsson (VD för Globen 2004) ställde sig. En av de idéerna som kom fram var att skapa en rälsbana på Globens utsida för att bjuda besökarna på en mäktig utsikt över staden. I början var det inte mer än en idé men ganska snart växte det fram planer på att genomföra det hela.

Tre år senare beviljades bygglov för banan men helt enkelt var det inte att montera upp den. Först var man tvungen att förstärka Globen med 42 ton stålkonstruktion. Därefter behövde rälsen på 70 ton uppmonteras på utsidan av byggnaden. Detta fick företaget Liftbyggarna genomföra tillsammans med erfarna bergsklättrare. För helt enkelt var det inte att bygga räls på en yta som annars är helt blank.

Kostnaden för SkyView blev 30 miljoner. Om investeringen betalar sig tillbaka med betydligt fler besökare är svårt att säga men SkyView är idag en stor turistmagnet som både lockar stockholmare, andra från Sverige och många utländska turister.

Än så länge en attraktion som bara finns på Globen. Men tack vare att så många åker dit för att besöka SkyView är chansen stor att fenomenet tas efter i andra städer.