Globenområdet

Globenområdet är det informella namnet på den del av stadsdelen Johanneshov i Söderort, i Stockholms kommun, där den stora arenan Globen ligger. Globenområdet avgränsas av Arenavägen, Nynäsvägen och Sandstuparken.

På Globenområdet

På Globenområdet finns totalt fem stycken arenor, nämligen Ericsson Globe, Annexet, Hovet, Tele2 Arena och Söderstadion. På de olika arenorna arrangeras årligen en rad olika arrangemang och evenemang, exempelvis har arenorna gästats av världsartister som Rihanna, Lady Gaga, Avicii och Celine Dion. Det är även många olika idrottsmästerskap som avgörs på arenorna, exempelvis Ishockey-VM, Basket-EM, NHL-premiären, Monster Jam och Inomhus-EM i friidrott. På området finns även attraktionen SkyView. Det finns också ett köpcenter på Globenområdet, vilket kallas för Globen Shopping. På området ligger dessutom många olika restauranger, caféer och hotell. Det finns också många kontor i området. Varje år genomförs ungefär 300 arrangemang på Globenområdet och med 2,1 miljoner besökare så innebär detta att Globenområdet i särklass är det största i hela norra Europa.

Arenorna

Ericsson Globe

Den mest kända av arenorna som ligger på Globenområdet är fortfarande Globen, den som också har döpt hela arenaområdet. hotell nära globenGloben heter officiellt Ericsson Globe och den är världens största sfäriska byggnad. Den invigdes 1989 och har en publikkapacitet på 16 000 personer. Globen har en unik form, vilket har gjort den till ett landmärke och en symbol för såväl Stockholm som för Sverige. I Ericsson Globe finns totalt sju stycken restauranger och caféer. Dessutom finns det en mängd olika kiosker runt om arenan.

Annexet

En annan av arenorna på Globenområdet är Annexet. Denna arena ligger i direkt anslutning till Ericsson Globe. Där brukar det hållas konserter, krogshower, galor, konferenser, banketter och konferenser. Ofta används också arenan som ett komplement till aktiviteter som arrangeras i Ericsson Globe. Annexet är den minsta arenan på Globenområdet och den byggdes från början som en träningsarena för ishockey. Den rymmer mellan 300 och 3500 personer.

Hovet

Det som nu är arenan Hovet, var på 1920-talet en idrottsanläggning vid namn Johanneshovs Idrottsplats. På samma plats byggdes senare Sveriges största inomhusrink för ishockey, nämligen Johanneshovs Isstadion. Numera har Hovet fått ett ansiktslyft och blivit en av Sveriges största och även äldsta arenor. Den används både till sportevenemang och till konserter. Hovet har en restaurang, Hovstallet, och det finns också flera barer, två fast food-serveringar samt flera kiosker.

Söderstadion

Söderstadion var tidigare Hammarby Fotbolls hemmaarena. Genom åren har en stor rad idrottsevenemang ägt rum på arenan, men också några konserter har hållits på Söderstadion genom årens lopp, bland annat med Avicii och ZZ Top. Idag används arenan framförallt till olika typer av träning. Söderstadion är en utomhusarena som rymmer lite över 12 800 åskådare.

Tele2 Arena

Den nyaste arenan på Globenområdet är Tele2 Arena. Den öppnades i juli 2013 och är tänkt att bli en multiarena i världsklass som kommer att stå värd för olika slags stora svenska och internationella evenemang, allt från musikkonserter och idrottsevenemang till mässor och företagsevenemang. Tele2 Arena är hemmaarena för Hammarby Fotboll och Djurgården Fotboll, samt nationalarena för speedway.

SkyView

SkyView är Stockholms nya världsattraktion. Det är en unik attraktion, med specialdesignade glasgondoler, som löper längs utsidan av Ericsson Globe. Gondolbanan är omkring 100 meter lång. När man kommit upp till toppen, 130 meter över havet, får man en fantastisk utsikt över vår vackra huvudstad. En tur med SkyView tar ungefär 20 minuter. Det finns två gondoler och varje gondol tar upp till 16 personer. Det finns ingen liknande anläggning någonstans i hela världen, vilket gör SkyView till en unik attraktion.

Globen Shopping

Globens köpcentrum, Globen Shopping, är ett köpcentra som ligger precis intill Ericsson Globe. Det finns ett sextiotal butiker i köpcentrat, samt restauranger, caféer, kontor, post- och bankkontor. Som shoppare på köpcentrat erbjuds man två timmars gratis parkering i parkeringsgaraget som ligger under byggnaden.

Hitta till Globenområdet

Att ta sig till Globenområdet är inga problem. Kommer man med egen bil så ligger Globenområdet strategiskt placerat intill såväl E4 som E20 och det finns flera parkeringsgarage att parkera i. Det kan dock vara mycket trafik inför välbesökta evenemang, så ett tips är att vara ute i god tid. Om man föredrar att åka kollektivt så finns det tre olika tunnelbanestationer, ett fyrtiotal busslinjer samt snabbspårvägen Tvärbanan inom promenadavstånd från Globenområdet.

Bo på hotell nära Globen

Det finns flertalet hotell att välja bland om man vill bo på hotell nära Globen. Här är några alternativ att välja bland:

  • Best Western Capital Hotel ligger inom fem minuters bilresa från Ericsson Globe. De erbjuder 104 rum med gratis Wi-Fi och eget badrum, gratis parkering, ett spelrum med dart och biljard, gym, en takterrass med bastu och en oförglömlig utsikt över Stockholm samt restaurangen Mat & Potatis, som serverar både svenska och internationella rätter.
  • Park Inn Stockholm Hammarby Sjöstad ligger i Hammarby Sjöstad, på fem minuters avstånd från Globenområdet. Det finns 178 rum, alla med eget badrum, gratis internet och panoramautsikt, fitnesscenter, garage, fem moderna konferenslokaler, samt restaurangen RBG Bar & Grill.
  • Quality Hotel Globe är Globenområdets eget hotell. Rummen är inredda med inspiration från sex olika kontinenter och har gratis internet. Relaxavdelning finns på högsta våningen med gym, bastu, ångbad, bubbelpool och panoramautsikt.
  • Clarion Hotel är ett designhotell strax intill Skanstulls tunnelbanestation. De 532 rummen har luftkonditionering, gratis internet och kabel-TV. På hotellet finns restaurangen Minami som serverar asiatisk-inspirerad mat samt Upstairs Bar. Det finns också ett spa med pool, bastu och terrass med bar.